Vad är glutenintolerans? 

Det medicinska namnet för glutenintolerans är Celiaki. Celiaki är en kronisk sjukdom, där glutenprotein startar en inflammation i det fina tarmludd som finns i tunntarmens slemhinna. Inflammationen leder till allmän ohälsa, då kroppens förmåga att ta upp viktiga näringsämnen som t.ex vitaminer och mineraler hämmas. 

Celiaki är en livslång sjukdom som ungefär 2 procent av Sveriges befolkning tros lida av. Länge trodde man att celiaki var en barnsjukdom, men idag vet vi att det är en kronisk sjukdom som även drabbar vuxna.

 

Vilka är symptomen för celiaki/glutenintolerans?

Ett av de vanligaste symptomen vid celiaki är typiska magproblem. Det här är också de här besvären som de flesta av oss förknippar med glutenintolerans. Även om sjukdomen nästan alltid startar i tunntarmen, så kan den faktiskt påverka andra delar av kroppen. Trötthet, viktnedgång, näringsbrist, benskörhet, försämrad tandemalj, blåsor eller sår i munnen. Andra besvär är vätskande blåsor på huden, ledsmärta, ofrivillig barnlöshet, tillväxtpåverkan för barn och ungdomar. 

Ibland kan man även drabbas av laktosintolerans vid celiaki. Det beror på att enzymet som ska bryta ner mjölksockret, minskar när tarmluddet skadas. När du slutar äta gluten och tarmen börjar läka, så brukar även laktos-besvären försvinna.

Om du misstänker att du eller ditt barn lider av celiaki, så kontakta vården för en utredning.  

 

Är spannmålsallergi och celiaki samma sak?

Nej, spannmålsallergi och celiaki är inte samma sak. Gluten finns i vete, råg och korn och om du  är allergisk mot något av dessa så kommer den allergiska reaktionen direkt; oftast i form av klåda, svullna läppar, svullen hals eller täppt näsa. Celiaki är en kronisk sjukdom, där besvären av gluten  byggs upp efter tid och där du inte kan behandla med t.ex allergimedicin.

 

Hur ska jag göra för att lindra mina besvär?

Den mest effektiva behandlingen är att avstå från att äta mat som innehåller gluten. När du äter glutenfritt så börjar tarmen läka inom några månader och oftast minskar symptomen redan innan tarmen hunnit läka färdigt. Det är dock viktigt att du fortsätter äta glutenfritt hela livet för att hålla dig frisk. 

Nu behöver du inte avstå från livets goda bara för att Du är glutenintolerant eller allergiker. På Sanus Glutenfri, bakar vi allting utan vare sig gluten eller allergener. Det gör att våra produkter är perfekta både för dig som har celiaki eller är allergiker. Vi har helt enkelt tagit bort sådant som kan orsaka besvär, men behållt allt det goda. 

Om du vill läsa mer om celiaki, så rekommenderar vi Svenska Celiakiförbundets hemsida; www.celiaki.se.


Symptom från mag- tarmkanalen:

  • Magont

  • Uppblåst mage

  • Illamående/kräkningar

  • Kronisk svårbehandlad förstoppning

  • Diarré

  • Laktosintolerans*

Symptom utanför mag- tarmkanalen:

  • Viktnedgång

  • Tillväxtpåverkan (barn och ungdomar)

  • Brist på järn, folsyra, B12, kalcium och zink

  • Benskörhet

  • Sämre emalj på tänderna

  • Vätskande kliande blåsor (vid hudceliaki)

  • Avvikande leverprover

  • Blåsor eller sår i munnen

  • Neuropati (sämre känsel i fötterna)

  • Ledsmärta

  • Ofrivillig barnlöshet